Atasoy'ların Dünya Seyahati

Osman ve Zuhâl Atasoy, Uzaklar adını verdikleri 8.5 metrelik tekneleri ile 1992-1997 yılları arasında 40 bin deniz miline yakın yolu aşarak, çıktıkları dünya turunu başarıyla tamamlamışlardı.

Osman Atasoy, yaşadıklarını akıcı bir üslupla kaleme aldığı eserine “Bu kitap, içinde uzakların çağrısını duyanlara adanmıştır” ithafıyla başlamış… Kitap, gerçekten de sadece denizcilere, uzun yolculuklar planlayanlara değil; hayal kurmayı seven her kesimden okuyucuya hitap ediyor. Okuyucu her sayfası renkli fotoğraf ve haritalarla dolu kitapta gezinirken Atasoylar’la birlikte uzak sulara yelken bastığı hissine kapılıyor…

Atasoylar bu seyahatte üç büyük okyanusu geçerek, otuzdan fazla ülkeye uğruyor; yüzlerce adayı, demir yerini dünyanın dört bir yanından gelen uzun yol denizcileriyle paylaşıyor. Yolculuk süresince iki tayfun atlatan Uzaklar korsanlık olaylarının yaşandığı tehlikeli sularda seyrediyor, uyuşturucu kaçakçılarının eline düşmekten son anda kurtuluyor ve daha birçok badireye rağmen azimle yoluna devam ediyor.

Uzaklar’ın ve mürettebatının başından sadece tehlikeli olaylar, okuyanları heyecana düşüren maceralar geçmiyor; Atasoylar yol boyu az sayıda insanın yaşayabileceği güzelliklere de tanık oluyor… Haftalar süren okyanus geçişleri sırasında tabiatın ne kadar büyük ve sessiz bir bilge olduğuna şahit oluyorlar. Doğayla mücadele yerine onunla uyumlu bir beraberliğin en doğru yol olduğunu; aslında insanın da doğanın bir parçası olduğunu ama bunun zamanla unutulduğunu (!) fark ediyorlar… Uzun yol denizcilerini yakından tanıdıkça onların kara insanlarından ne kadar farklı olduğunu görüyorlar. Azla yetinerek mutlu olmayı bilen bu insanlar arasındaki çıkar hesaplarından uzak dayanışmadan etkileniyorlar. Daha çok tüketmenin sonradan öğrenilen bir alışkanlık olduğunu, dünyayı hırs ve daha çok “şey”e sahip olma arzusu içindeki insanların kirlettiğini düşünüyorlar.

Uzaklar’ın başlangıçta iki olan mürettebat sayısı, Atasoylar’ın Yeni Zelanda’da dünyaya gelen kızları ile üçe yükseliyor ve yolculuk Pasifik’teki Tonga Krallığı’ndan itibaren aralarına katılan bebek Deniz ile devam ediyor! Küçük miço ilk yaşam deneyimlerini okyanuslarda deniz kuşları ve balıklarla paylaşıyor; yürümekten önce yüzmeyi, insan ve eşya isimlerinden önce yıldızların, gezegenlerin adlarını öğreniyor. Anne ve babasıyla birlikte iki buçuk yıl boyunca denizler, “kuş uçmaz gemi geçmez” ıssız adalar aşıyor. Dünyanın, denizler, balıklar ve üzerinde yaşadığı tekneden ibaret olduğunu sanırken rüya sona eriyor. Türkiye’ye vardıklarında ilk kez tanık olduğu kara hayatı karşısında şaşkına dönüyor…

Kitabın sonunda dört kısa bölüm yer almakta. İlkinde Uzaklar, Zuhâl Atasoy’un kaleminden kendi hikayesini anlatıyor. İkinci bölüm, Atasoylar’ın Türkiye’ye dönüşte yaşadıklarına, Uzaklar’ı Beşiktaş’taki Deniz Müzesi’ne hediye etmelerine ve seyahatle ilgili merak edilen soruların cevaplarına -böyle bir seyahatin malî portesi; vizeler; diğer formaliteler; lisan problemi vb.- ayrılmış. Üçüncü bölümde, Uzaklar’ın dünya seyahatiyle ilgili basında yayınlanmış köşe yazılarından bazı seçmeler yer alıyor. Son bölümde ise kitapta geçen denizcilik terimlerinin açıklandığı sözlük bulunuyor.

Kitabın Teknik Özellikleri

Ebadı: 17 x 23 cm.

Sayfa sayısı: 592

Cilt: İplik dikiş, kamburalı yumuşak kapak

Kâğıt: 110 gr. birinci hamur

Fotoğraflar: 350 adet 4 renk baskılı fotoğraf

Haritalar: 15 adet 4 renk baskılı deniz haritası

Film, baskı ve cilt: Ofset Yapım Evi

Kapak tasarım: Mehmet Ulusel

Grafik tasarım: Mehmet Ulusel

Yayınevi: Naviga
Tel: (+90) 212. 267 49 30

Dağıtım: Alfa dağıtım
Tel: (+90) 212.511 53 03

ISBN: 975-98727-0-6

I. Baskı: İstanbul, Ağustos 2004

Scroll to Top